Stres na poslu duplira rizik od dijabetesa kod žena

stres

Stres na poslu udvostručuje rizik obolevanja od dijabetesa kod ženaa koje imaju malu ili nikakvu kontrolu nad onim što rade, ukazuje kanadska studija, obavljena na Institutu za rad i zdravlje u Torontu.

Kod muškaraca to, međutim, ne predstavlja faktor rizika za šećernu bolest, prenosi AFP.

Piter Smit, vodeći autor devetogodišnjeg istraživanja, zaključuje da muškarci i žene različito reaguju na stresne uslove na poslu. Žene su između ostalog u takvim okolnostima sklonije konzumiranju hrane sa većim sadržajem šećera i masti, napominje Smit.

Utvrđenno je da kod žena koje na poslu ne odlučuju dovoljno o svom radu, dolazi do poremećaja funkcionisanja neuroendokrinog i imunološkog sistema, prolongiranog lučenja kortizola i simpatetičkih hormona, kao i promena u ishrani i potrošnji energije.

Istraživanjem  su obuhvaćene 7443 zaposlene žene u kanadskoj državi Ontario, koje nisu imale prethodnu dijagnozu šećerne bolesti.

Utvrđeno je da je kod onih koje su tokom trajanja studije obolele od dijabetesa, u 19% slučajeva kriva bila nedovoljna kontrola nad poslom koji su obavljale, što je više nego što su za ovu bolest odgovorni pušenje, konzumiranje alkohola ili nedovoljna fizička aktivnost. Samo je gojaznost veći faktor rizika.

Izvor: www.blic.rs

Plavi Krug na Facebook-u
LinkedIn
YouTube kanal
Pratite nas na Twitteru