Insulin zavisni dijabetes

Davanje insulina

  • April 19, 2012
  • 2 min read
Davanje insulina

Osobe sa dijabetesom koje su na insulinskoj terapiji, bilo da je reč o ubrizgavanju pomoću pena ili insulinske pumpe, u svakodnevnoj praksi koriste potkožno tkivo za davanje insulina. Injekcija insulina se daje pod kožu na mestima na kojima je davanje injekcija ove vrste bezopasno.
Mesto uboda treba stalno menjati i izbegavati da se više uboda (jedan za drugim) nađe na istom mestu.
Ovakav način davanja insulina je najbolji, koža ostaje neoštećena, a insulin iz dobro očuvanog potkožnog tkiva ravnomerno prelazi u krv i organe. U protivnom, može doći do oštećenja potkožnog tkiva (lipodistrofija), što ima za posledicu obustavu davanja insulina na tim delovima kože.


Insulin se daje u kožni nabor (koža naborana izmedju dva prsta) da bi insulin ušao u masno tkivo, u sledećim regijama:
1. Abdomen(stomak) prednji trbušni zid, četiri prsta od pupka sa obe strane u predelu pojasa. Polja van izmerenih četra prsta nisu prikladna, kao i mesta sa ožiljkom nisu prikladne zona za davanje insulina. Polja iznad i ispod pupka koriste se samo kada postoji pogodno tkivo
2.Nadlaktice – izmerite nadlakticu: jedna šaka od ramena na dole i jedna šaka od lakta na gore; preostali središnji deo nadlaktice koristite za davanje injekcija, i to spoljašnji mesnati deo. Savet: ukoliko ste sami dok dajete insulin, možete nadlakticu nasloniti na naslon stolice, kako bi napravili kožni nabor. Insulin se uvek daje u kožni nabor. Na taj način izbegvamo ubrizgavanje insulina direktno u mišić i ubrizgavamo ga u masno potkožno tkivo. Ubrizgavanje insulina u mišić može biti bolno i dovesti do znantno brže reakcije insulina i moguće pojave hipoglikemije.
3.Butine – izmerite butinu: jedna šaka od prepone na dole i jedna šaka od kolena na gore; koristite preostali gornji i spoljašnji deo butine, izbegavajući njen unutrašnji deo.
4. Zadnjica – koristite gornju spoljašnju zonu.
Nakon ubrizgavanja željene doze, potrebno je zadržati pen oko 10 sekundi kako bi se celokupna doza istisnula iz pena.
Tačke 1. i 4.brza apsorpcija insulina
2. Srednja brza apsorpcija
3. Spora apsorpcija

 

 

Dejstva insulina
Prethodna objava

Insulinski pen
Sledeća objava