Vesti

Svetski dan dijabetesa 2014: Zdrava ishrana počinje doručkom

  • November 17, 2014
  • 3 min read
Svetski dan dijabetesa 2014: Zdrava ishrana počinje doručkom

PLAVI KRUG je i ove godine obeležio Svetski dan dijabetesa, 14. novembar, mnoštvom aktivnosti u glavnom gradu. Dan je započet “Zdravim doručkom”, što je i jedan od slogana ovogodišnjeg Svetskog dana dijabetesa, organizujući radni doručak za medije u prijatnom ambijentu kafića Giardino. Na doručku je predstavljen rad udruženja, aktivnosti koje su sprovedene od samog osnivanja, obeležavanje ”najslađeg” dana u godini kao i predstavljanje projekta ”Zdrava ishrana počinje doručkom.” Doručku su, pored medija, prisustvovali i aktivisti, koji su detaljnije objasnili novinarima kako izgleda jedan svakodnevni dan osobe sa dijabetesom, kako se hranimo, vodimo samokontrolu dijabetesa i kako sve to usklađujemo sa terapijom koju uzimamo.

Učesnici radnog doručka imali su priliku da čuju sve o ovim temama od Akademika profesora dr Nebojše Lalića, dekana Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, Bojane Marković, predsednika Udruženja ”Plavi krug” i Stele Prgomelje, podpredsednika Dijabetološkog saveza Srbije. Oni su skrenuli pažnju na činjenicu koliko je doručak bitan, šta se dešava u organizmu kada se zameni kafom i cigaretama kao i koliko je neophodno da osobe obolele od dijabetesa vode zdrav način ishrane, koji počinje doručkom. Takođe su predstavili koliko je doručak bitan kao preventiva raznih zdravstvenih problema, naročito dijabetesa tipa 2.

Preko 600 sugrađana je tokom dana posetilo štandove “Plavog kruga” u Tržnim centrima Delta City, Ušće Shopping centru i Immo Outlet centru i besplatno proverilo nivo šećera u krvi i krvni pritisak i takođe su imali prilike da se posavetuju sa našim edukatorima o primeni zdravog načina života i prevenciji dijabetesa. Dobili smo veliku podršku od više TV stanica gde su voditelji informativnog programa i emisija nosili naš plavi krug pin kao podršku osobama sa dijabetesom.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

U noći između 14. i 15. novembra mnoge znamenitosti glavnog grada su bile osvetljene plavim reflektorima i na taj način smo se još jednom priključili svetskoj kampanji ukazivanja svesti na pandemiju dijabetesa. U našem gradu je “sijalo” mnogo spomenika i trgova, kao što su: spomenik Pobednik na Kalemegdanu, gejzir na Adi, Avalski toranj, most na Adi, Hotel Moskva, Trg Slavija, Skupština grada Beograda, Muzej primenjene umetnosti, spomenik Vuku Karadžiću, itd.

Ovim putem želimo da se zahvalimo svim prijateljima, saradnicima, kompanijama i ljudima dobre volje koji su nam pomogli da ovaj naš “najslađi” dan bude prikladno obeležen, prepun pozitivne energije i optimizma.

Ako ste kojim slučajem propustili dešavanja, pogledajte slike sa naših događaja, a takođe pogledajte kako je izgledao Beograd u plavom

bedzevi