Vesti

IDF Europe kamp za mlade lidere

  • August 24, 2012
  • 2 min read
IDF Europe kamp za mlade lidere

Od 13- 20. jula ove godine održan je drugi po redu IDF Europe kamp za mlade lidere na Rogli, u Sloveniji. Na ovogodišnjem kampu je učestvovalo 22 mlada lidera iz 19 različitih zemalja, uzrasta od 17 do 30 godina. Našu zemlju je predstavljala Aleksandra Đurić, mladi aktivista Plavog kruga.

Brojni predavači su i ove godine održali svoja zanimljiva predavanja, koja će ovi mladi ljudi koristiti i preneti svojim zemljama i udruženjima. Najinteresantniji su im bili Aldo Ilešić, profesionalni biciklista iz Slovenije, koji je deo Team Type 1, ali nema dijabetes. Simpatična Jenny Pettersson, prošlogodišnja učesnica ovog kampa iz Švedske, prenela je svoja praktična skustva Švedskog dijabetološkog saveza, a predsednik Youth Leaders- a, Alex Silverstein pozdravio je učesnike preko skype- a.

Kroz raznovrsna predavanja, radionice, fizičke aktivnosti učesnici su se zbližili, zabavili, združili, ali i naučili dosta novih stvari. Evo kako je izgledao kamp iz ugla naše predstavnice.

Aleksandra Đurić

“Organizacija kampa je bila fantastična, svaki dan je bio ispunjen radionicama (o tome šta je IDF Europe, o dijabetesu sa zdravstvenog aspekta, o lepoti življenja sa njim, kako da komuniciramo sa različitim ljudima o stvarima vezanim za dijabetes, o Youth Leaders- ima i još mnogo toga), sportskim aktivnostima, kao što su tenis, trčanje, fudbal, košarka, itd. Svako veće su mladi lideri držali svoje prezentacije o tome kako se njihova država bori protiv dijabetesa.

Na ovom kampu sam mnoge stvari naučila i stekla samopouzdanje. Dobila sam inspiraciju, i aspiraciju da napravim promene u svom životu i u svojoj zemlji i da nema granica, ali uz to sam naučila da velike promene ne mogu doći odjednom nego da velike stvari obično počinju od malih stvari i da treba imati strpljenja.

Zahvaljujem se mom matičnom Udruženju “Plavi krug” iz Beograda i Dijabetološkom savezu Srbije, koji su omogućili da učestvujem na kampu u Rogli.

Bilo mi je jako žao što se kamp završio, ali sam znala da je to kraj jedne avanture i početak nečeg sasvim novog. Kad bih morala da opišem kamp u jednoj rečenici: to je događaj koji je promenio moj život!”