Vesti

DiaEuro 2013

  • August 22, 2013
  • 2 min read

Na međunarodnom turniru u malom fudbalu za osobe sa dijabetesom takmičiće se i naša reprezentacijaDIAEURO 2013, međunarodni turnir u malom fudbalu za osobe sa dijabetesom pod pokroviteljstvom Međunarodne federacije za dijabetes (IDF) održaće se u Zadru, u Hrvatskoj od 26. do 31.8.

Na fudbalskom turniru takmičiće se i 12 državnih reprezentacija osoba sa dijabetesom (starosti iznad 18 godina) koji nisu profesionalni sportisti. Pored Srbije učestvovaće Ukrajina, Belgija, Poljska, Italija, Slovačka, Portugalija, Uzbekistan, Mađarska, Bugarska, Rumunija i Hrvatska. Cilj ovog takmičenja je da podigne svest javnosti o uzrocima dijabetesa i prednostima fizičke aktivnosti u prevenciji i kontroli dijabetesa, što je takođe glavna misija IDF i njenih ogranaka.

Pored takmičarskog turnira, na DIAEURO 2013 održaće se i diskusije o dijabetesu, na kojima će predstavnici zemalja predstaviti zdravstvene modele i podeliti svoja životna iskustva. Takođe, osobe sa dijabetesom prisustvovaće edukativnim radionicama pod nadzorom dijabetologa da bi se pravilno uključile u fizičke aktivnosti.

Aleksandar Opačić iz Dijabetološkog saveza Srbije i kapiten fudbalskog tima naše zemlje je za diabeta.net izjavio:

“Naša ekipa ove godine prvi put učestvuje na prvenstvu, a sačinjena je od devet članova: trener, lekar i sedam igrača. Svi fudbaleri našeg tima su osobe sa dijabetesom tip 1 (insulin zavisni), dok najmlađi učesnik ima 23, a najstariji 31 godinu. Našim učešćem na turniru želimo da podignemo svest o fizičkoj aktivnosti kao jednom od najvažnijih faktora u kontroli i upravljanju dijabetesom.

Takođe, želimo da poručimo da osobe sa dijabetesom mogu da budu fizički aktivne kao bilo koja druga zdrava osoba. Nastojanje nam je da motivišemo sve građane da slede naš primer i vode aktivan način života, jer je to jedan od najvažnijih preduslova zdravlja nacije.“

Izvor: diabeta.net