Vesti

Svetski dan dijabetesa 2013

  • November 11, 2013
  • 2 min read
Svetski dan dijabetesa 2013

14.11.1891. godine je rođen ser Frederik Banting, naučnik i lekar koji je dobio Nobelovu nagradu za otkriće insulina 1921. godine. U njegovu čast Ujedinjene Nacije su 2006. proglasile datum njegovog rođenja Svetski Dan Dijabetesa. Plamen Nade je 1989. upaljen u Torontu, gde je Banting studirao i radio, u znak sećanja na njega i goreće sve dok se ne pronađe lek za dijabetes. Udruženje Plavi Krug će i ove godine održati niz aktivnosi i na taj način obeležiti ovaj dan i doprineti da se Plamen Nade razbukti. Ovom prilikom Vas pozivamo da zajedno obeležimo ovaj dan.

Povodom obeležavanja Svetskog dana dijabetesa, Udruženje za borbu protiv dijabetesa grada Beograda “Plavi krug” organizuje besplatno merenje nivoa šećera u krvi i krvnog pritiska u TC Ušće, Delta Siti i Immo Outlet Centar od 10 do 16 sati.

U TC Delta Siti od 16- 17 časova KK Partizan i Plavi kružić organizuju druženje dece sa dijabetesom koja učestvuju u programu “One Team”- a. Deca će imati prilike da kroz radionicu sa trenerima i lekarom prođu neke osnovne stvari koje su im potrebne prilikom treninga.

Od 17 časova, takođe u Delta Sitiju biće organizovan “Flash mob” sa fitnes instruktorom koji će posetiocima održati mini čas zumbe. Uz muziku i obučeni u plave majice, simbolišući boju dijabetesa, posetioci će pomoći podizanju svesti o dijabetesu.

Plavi krug će prirediti svečano otvaranje izložbe fotografija “Imam dijabetes”, autora Nemanje Maraša, i na ovaj način podržati borbu protiv diskriminacije ljudi koji žive sa dijabetesom, u Milenijumskoj kuli na Gardošu u Zemunu u ateljeu i galeriji “Čubrilo” sa početkom od 20 časova.

U znak podrške Svetskom danu borbe protiv dijabetisa, u noći između 14. i 15. novembra u Beogradu će plavom bojom biti osvetljen veliki broj spomenika i javnih objekata – spomenik Pobednik na Kalemegdanu, gejzir na Adi, Avalski toranj, most na Adi, Hotel Moskva, Trg Slavija, Skupština grada Beograda, Muzej primenjene umetnosti, spomenik Vuku Karadžiću, itd.

Na taj način će se Beograd priključiti akciji u kojoj će širom sveta plavom bojom biti osvetljeno više od 1.000 znamenitosti, a sve u cilju širenja svesti o oboljenju koje dobija sve veće razmere.