Plavi Kružić

Šta je Plavi Kružić?

  • November 7, 2013
  • 2 min read

Plavi kružić je grupa podrške roditeljima dece koja žive sa dijabetesom. Grupa je nastala kao inicijativa Plavog kruga u maju 2012. godine kada je održan prvi sastanak sa roditeljima i njihovim mališanima. Sastanci i druženja se sastoje u edukativnim radionicama i igrama za decu i razmeni iskustava, predavanjima, stručnoj konsultaciji i psihološkom savetovanju za roditelje. Plavi kružić organizuje druženja jednom mesečno, a pored druženja u prostorijama udruženja, organizuju se odlasci u pozorišta, muzeje, bioskope. Cilj ove grupe je socijalna inkluzija dece koja žive sa dijabetesom i međusobna razmena iskustava njihovih roditelja.

Plavi kružić ove godine stavlja u fokus svog delovanja organizovanje edukativnih tribina u Osnovnim i Srednjim školama i Predškolskim ustanovama za nastavno osoblje i učenike, kako bi što više ljudi iz detetovog bliskog okruženja saznalo o dijabetesu i samim tim razumelo njegovo stanje. Dosadašnje iskustvo nam govori da se nakon održanih tribina slika o dijabetesu u školi menja, razumevanje je bolje, manje je neprijatnih situacija, kako u samom razredu, tako i među nastavnim osobljem. Od počekta 2014. godine, sertifikovani edukatori udruženja su održali predavanja i tribine u Predškolskim ustanovama Voždovac i Čukarica, kao i u Osnovnim školama “Rade Drainac” u Borči i OŠ “Filip Višnjić” na Karaburmi.

Plavi kružić će se truditi da i u budućnosti izlazi u susret potrebama i željama roditelja i dece kako preko različitih tema koje će biti zastupljene na predavanjima, tako i pomoći u borbi sa dijabetesom. Ideje o tome šta je to što bi bilo korisno za sve njih roditelji mogu ostaviti na društvenoj mreži Fejsbuk, grupi Plavi kružić.

Pozivamo sve zainteresovane roditelje da se pridruže sastancima, da pokrenu rešavanje mnogobrojnih problema sa kojima se susreću njihovi mališani i oni, da nauče nešto novo ili obnove ono što znaju od ranije, da upoznaju nove ljude, a njihova deca nove drugare i da pomognu jedni drugima u svakodnevnom životu sa dijabetesom. Sve potrebne informacije o Plavom kružiću roditelji mogu dobiti u prostorijama udruženja Plavi krug u Bulevaru dr Zorana Đinđića 129 na Novom Beogradu ili na broj telefona 060 56 78 035, ili pak putem Fejsbuk grupe Plavi kružić.