Insulin zavisni dijabetes Plavi Kružić Plavi Kružić Vesti

Dijabetes u učionici- edukativna predavanja

  • December 23, 2022
  • 3 min read
Dijabetes u učionici- edukativna predavanja

Edukatori Plavog kruga su tokom ove školske godine održali dva predavanja na temu Dijabetes u učionici, nakon objavljivanja istoimenog priručnika namenjenog školama i vrtićima (koji možete besplatno preuzeti ovde). Cilj edukacije profesora osnovnih i srednjih škola, kao i vaspitača iz vrtića je da nastavno osoblje bude spremno i obučeno da pomogne detetu koje ima dijabetes ukoliko je ta pomoć neophodna.

Prvo predavanje održano je početkom školske godine, 14. septembra, u OŠ “20. oktobar” na Novom Beogradu. Ono je bilo namenjeno učiteljima i nastavnicima ove škole koji su imali prilike da saznaju osnovne informacije o dijabetesu, a inicijativu o poseti školi je pokrenula grupa roditelja čija deca imaju dijabetes i koji su želeli da nastavnci budu upućeni o stanju njihove dece. Predavanju je prisustvovalo oko 60 nastavnika. Kako su i same edukatorke Bojana i Marija nekada bile deca sa dijabetesom i prolazile kroz školski period, podelile su svoja iskustva o ličnim doživljajima i iskustvima koja imaju deca sa dijabetesom tokom školovanja. Naglasile su da je od izuzetne važnosti obezbediti detetu sa dijabetesom da bilo kada i bilo gde izmeri nivo šećera u krvi i primi insulin. Osim toga, govorile su o tome šta je važno uraditi ukoliko dođe do pada ili skoka šećera u krvi, u kojim situacijama učenici treba da provere šećer i kako bi nastavno osoblje trebalo da se ponaša u datim situacijama. 

Na samom kraju predavanja, nastavnici su dobili edukativne materijale kako bi se više informisali o dijabetesu. Pored toga, Plavi krug je pripremio i postere sa simptomima hipoglikemije i hiperglikemije kako bi mogli da budu postavljeni na više mesta u školi. 

Drugo predavanje održano je 12. decembra u OŠ “Pavle Savić” u Mirijevu. Ovoga puta, predavanje je bilo namenjeno deci i nastavnicima, a inicijativu o poseti školi je pokrenuo nastavnik fizičkog ove škole koji takođe živi sa dijabetesom. Predavanju je prisustvovalo oko 70 učenika škole i nekoliko nastavnika, kao i psiholog. Naši edukatori Uroš, Bojana, Anđela i Marija su, budući da su i sami dobili dijabetes u školskom uzrastu, podelili svoja iskustva i istakli da dečija zadirkivanja nisu lep način ophođenja. Takođe, naglasili su da je neophodno omogućiti detetu da izmeri šećer ili primi insulin bilo kada i bilo gde, ali i dali primere na koje načine njihovi vršnjaci mogu da im pomognu i budu podrška. Učenici su bili i više nego zainteresovani da saznaju sve o dijabetesu i podele sa nama svoja iskustva iz učionice ili sa treninga. Osim toga, postavljali su pitanja i aktivno učestvovali u predavanju. Kao i na prethodnom predavanju, nastavnici i učenici su dobili edukativne materijale kako bi se informisali o dijabetesu, kao i postere sa simptomima hipoglikemije i hiperglikemije. 

Na oba predavanja skupu je predstavljeno kome mogu da se obrate ukoliko im je potrebna pomoć i gde mogu potražiti više informacija o dijabetesu- pandemiji koja dobija sve veće razmere. 

Školama “20. oktobar” i “Pavle Savić” se zahvaljujemo na pozivu i saradnji, a ovim putem pozivamo roditelje da se jave Udruženju ukoliko žele da se edukativna predavanja na temu “Dijabetes u učionici” održe u vrtiću ili školi koju njihovo dete pohađa. 

Prethodna objava

Sledeća objava