Blog Ishrana News Vesti

Dijabetes na slavi

  • December 18, 2022
  • 4 min read
Dijabetes na slavi

Nadolazećih dana očekuje nas verovatno najveća slava u Srbiji (Sveti Nikola) kojoj gotovo svi prisustvuju – tj. ako je neko ne slavi, vrlo je verovatno da je pozvan u goste kod onih koji slave. Osobe sa dijabetesom ne treba da se boje slava niti da ih izbegavaju, iako verovatno često to žele da urade zbog stereotipnih komentara koje dobijaju od rodbine o tome šta smeju ili ne smeju da jedu. Ipak, svakako treba malo više računa da vode o dijabetesu tokom proslave, nego inače. 

To znači:

  1. Da treba da vidimo od čega se koji deo obroka sastoji i da pazimo na skrivene sastojke (kao što je med, koji baka ponekad zaboravi da kaže da je stavila u neku salatu), kao i masti, koje usporavaju razlaganje ugljenih hidrata i utiču na kasniji porast nivoa šećera u krvi.
  2. Treba dobro da isplaniramo koliko insulina ćemo dati i kada. Oni koji imaju pumpu mogu da daju “slavski” bolus, te da tokom dužeg vremenskog perioda dobijaju insulin. Oni koji su na penovima, takođe je dobro da, ako ne znaju koliko dugo će i šta sve jesti, da ne daju sav insulin odmah na početku obroka, nego da stave sebi podsetnik da deo daju i kasnije.
  3. Dodatnog računa treba da vodimo oko alkohola – normalno je piti alkohol i druge napitke, ali je važno da i njih uvek uključimo u računicu davanja insulina. Treba da pravimo razliku ako uzimamo žestinu, likere, pivo, vino i sajder. Postotak alkohola u piću, kao i ugljenih hidrata, utiču na brzinu kojom šećer pada, odnosno raste. Od žestine, kao što je rakija, šećer ima tendenciju da pada naglo, dok penušava vina naglo dižu glikemiju, zbog visokog udela šećera.
  4. Zbog svega navedenog, na slavi je važno češće proveravati nivo šećera u krvi, upravo kako bismo bili sigurni da smo sve uradili najbolje što smo mogli, i da bismo se možda još bolje pripremili za sledeće slavlje!

Kako Sveti Nikola spada u posne slave, na meniju često možemo da nađemo sledeću hranu, za koju smo pripremili količinu ugljenih hidrata na 100 grama ili po porciji:

Predjela i čorbe

Čobra – većina čorbi ima 15 g UH po porciji (250 g)

Posna pita – 30 g UH po parčetu

Pita krompiruša – 30 g UH na 100 g

Glavna jela

Posna sarma od kupusa – 25 g UH na 100 g

Punjene suve paprike – 22 g UH na 250 g

Riba – gotovo sve vrste riba na 100 grama imaju manje od 0.5 g ugljenih hidrata, tako da nju ne moramo da računamo

Krompir pire – 28 g UH na 180 g

Prebranac – 30 g UH na 100 g

Salate

Krompir salata – 21 g UH na 200 g

Salata sa prazilukom – 8.2 g UH na 100 g

Šopska salata 15 g UH na 200 g

Srpska salata – 14 g UH na 200 g

Kiseli kupus – 1 g UH na 100 g

Salata od cvekle sa renom – 10 g UH na 200 g 

Poslastice

Vanilice – 7,5 g UH po komadu

Orasnice – 33 g UH na 100 g

Baklave – 45 g UH na 100 g

Alkohol

Sajder – 13 g UH po porciji (220 ml)

Pivo pšenično – 20 g UH na 500 ml

Vino (zavisi od udela šećera) – oko 7 g UH na 100 ml

Liker – 10 g UH na 25 ml

Ako i vi sami slavite slavu, a niste sigurni šta sve da spremite ili jednostavno nemate nove ideje svake godine, pogledajte neke od odličnih recepata sa nutritivnim vrednostima jela na sajtu
Čarobna kuhinja (lakše sa dijabetesom)

Srećna slava!