Vesti

Plavi krug započeo edukacije u vrtićima i školama

  • March 7, 2014
  • 2 min read
Plavi krug započeo edukacije u vrtićima i školama

Na inicijativu i poziv Predškolske ustanove Voždovac i Predškolske ustanove Čukarica, aktivisti Plavog kruga su posetili ove ustanove i održali prezentacije o životu sa dijabetesom.

Prva poseta je bila 24. januara u vrtiću „Sestre Bukumirović“, gde se okupilo oko 60 zaposlenih medicinskih sestara i vaspitača sa teritorije PU Voždovac.
Sledeća poseta je bila 4. marta vrtiću „Gorica“ u Sremčici, gde se okupilo oko 40 zaposlenih medicinskih sestara i vaspitača, a pridružio se i jedan tata, čije dete sa dijabetesom ovih dana polazi u vrtić. Kako nisu svi zaposleni iz PU Čukarica mogli da prisustvuju taj dan, očekuje se poseta Plavog kruga još jednom vrtiću sa ove opštine.

predavanje

Kako su i sami aktivisti nekad bili deca sa dijabetesom i prolazili kroz period boravka u vrtićima, to su ove prezentacije, koje su prerasle u dinamične i korisne diskusije, imale veliki uspeh. Prisutni su ocenili da im je od najvećeg značaja bilo to što su mogli da porazgovaraju o ličnim doživljajima i iskustvima koja imaju deca sa dijabetesom i da im je svaka informacija u cilju razbijanja predrasuda i detaljne edukacije o svakodnevnom životu bila od velike koristi za dalji rad.

Na kraju predavanja organizovana je provera nivoa šećera u krvi svim posetiocima i podela edukativnog materijala o dijabetesu i njegovoj prevenciji.

Za ponedeljak 10. mart 2014. je zakazano predavanje u Osnovnoj školi “Rade Drainac” u Borči, gde će šestim razredima ove škole biti skrenuta pažnja na zdrave stilove života, na simptome dijabetesa i kako da budu podrška drugaru koji ima dijabetes.