Vesti

Ugljeni hidrati – od toga šećeri…

  • July 27, 2014
  • 2 min read
Ugljeni hidrati – od toga šećeri…

Ugljeni hidrati – glavni ‘krivci’ za skokove (i padove) šećera u krvi. Saržaj u namirnicama i brojanje je večita igra kod osoba sa dijabetesom.

Ovakva slika se sve češće viđa na proizvodima u prodavnicama. ‘Kupite ovaj Keksić Zdravlja, jer u svakom našem keksiću ima samo 0,1g dodatog šećera!’ poručuju oni nama. Problem koji je verovatno nastao još negde sredinom prošlog veka na časovima domaćinstva i hemije u osnovnoj školi, gde je za grupu organskih jedinjenja ugljene hidrate kao sinonim korišćen baš jedan od najpoznatijih iz ove grupe – šećer. Tako se prenosilo sa kolena na koleno, a ljudi naučili obrnuru priču, pa danas možemo da vidimo ovakve deklaracije proizvoda.

U čemu je trik? Jednostavno – marketing. Sadržaj proizvoda lepo piše na pakovanju, samo mnogi greše u čitanju. Na nivo šećera u krvi utiče ukupan broj ugljenih hidrata, ne samo sadržaj šećera. Naš, nazovimo ga, Keksić Zdravlja može da ima 10g dodatog šećera u 100g keksa, a da ukupan broj ugljenih hidrata bude 60 ili i više. Maja Petrović je na svom blogu Vitki Gurman, pored mnogih drugih interesantnih tema, pisala i o sve češćoj upotrebi stevije kao zaslađivača, glikemijskom indeksu i opretećenju,  i dr. Ovaj tekst nikako ne treba preskočiti.

Moj džepni pankreas

Što se samog brojanja ugljenih hidrata tiče, da sam ‘slatku matematiku’ savladao pomoću knjige ‘Moj džepni pankreas’ čiji je autor Stela Prgomelja, podpredsednik Dijabeteloškog Saveza Srbije i osoba sa dijabetesom tip 1 preko 35 godina (hvala Stela 🙂
Od nedavno je dostupno i novo, dopunjeno izdanje kao i on-line verzija.