Vesti

Izložba u Prirodnjačkom muzeju za mališane Plavog kružića

  • November 26, 2014
  • 2 min read
Izložba u Prirodnjačkom muzeju za mališane Plavog kružića

Draga deco i roditelji,

Prirodnjački muzej u Beogradu je omogućio besplatne karte za mališane iz Plavog kružića za izložbu Čarobni svet fosila u subotu 6. decembra 2014. sa početkom u 14:30 časova. Mališani, u pratnji roditelja, će pored kratkog paleontološkog stručnog vođenja kroz izložbu imati prilike i da učestvuju u kombinovanoj edukativnoj radionici sa crtaonicom.

Izložba Čarobni svet fosila rezultat je saradnje Prirodnjačkog muzeja u Beogradu, Hrvatskog prirodoslovnog muzeja iz Zagreba i Škole primenjene umetnosti i dizajna Zagreb. Autori izložbe su kustosi geolozi Geološko-paleontološkog odeljenja Hrvatskog prirodoslovnog muzeja. Saradnja ove dve institucije započela je učeničkim radionicama povodom obeležavanja Međunarodnog dana muzeja u periodu 2009-2012. godine, a rezultirala je izložbom u proleće 2013. godine.

Izložba je rezultat umetničkog izraza učenika Škole primenjene umetnosti i dizajna iz Zagreba, koji su bili inspirisani lepotom fosila za izradu umetničkih dela: grafike, crteža, nakita, skulptura vajanih u glini, drvetu, odlivaka u metalu.

Ovaj put fosile ne gledamo očima prirodnjaka, nego očima umetnika. Jedinstveni i neponovljivi, kako po svom spoljašnjem obliku, tako i po zamršenim unutrašnjim  strukturama koji podsećaju na lavirinte, fosili pružaju velike mogućnosti za interpretaciju. Mladi umetnici su fosile amonita, riba, biljaka, trilobita,  insekata, školjki i puževa doživeli na svoj način i izradili nesvakidašnje forme u kojima se prepliću nauka, umetnost i kreativnost.

Želja autora je da bogat i raznovrstan geološko-paleontološki fundus približe posetiocima a da ih ne opterećuju vremenom, mestom ili načinom nastanka fosila.

Pored umetničkih dela učenika, izložba će biti obogaćena originalnim fosilima iz depoa Prirodoslovnog muzeja iz Zagreba i primercima iz zbirki kenozojskih beskičmenjaka i fosilnih riba Prirodnjačkog muzeja u Beogradu.

Mladi umetnici iz Zagreba su ovom izložbom učinili svet fosila čarobnim. Izložba je dobar primer povezivanja sveta nauke i sveta umetnosti i dizajna i može da podstakne nove ideje umetničkog stvaralaštva.

Ukoliko ste zainteresovani za posetu ove izvanredne izložbe, možete se prijaviti do 03. decembra na telefon 061.61.34.898

Vaš Plavi kružić