Zanimljivosti

FreeStyle Libre – Senzor za merenje nivoa glukoze

  • October 1, 2016
  • 10 min read
FreeStyle Libre – Senzor za merenje nivoa glukoze

U moru aparat koje nam danas nude razni proizvođači imali samo priliku da koristimo Abbotov FreeStyle Libre i rekli bi vam nešto više o tome.

Nabavkom Libre aparata dobijate start paket, koji se sastoji iz čitača i 2 senzora.

U kutiji sa čitačem dobijate: čitač, adapter, usb kabal i uputstvo (na slici žuta kutijica u sredini)

U kutiji sa senzorom dobijate: senzor, aplikator, alkoholnu maramicu (na slici žuta kutijica levo)

 

SENZOR

 

Je tezak 5 gr(veličine mentalnog novčića od 20 din), očitava vrednosti šećera od 2,2 do 27,8 mmoL/L, traje 14 dana. Senzor je vodootporan, možete se tuširati, kupati i plivati sa njim, u vodi može biti do 30 minuta.

 

ČITAČ

Je težak 65gr, veličine 95x60x16mm, koristi litijumsku punjivu bateriju, baterija traje 7 dana(normalne upotrebe),lako se puni potrebno mu je 3 sata da bi bila puna baterija, nije vodootporan (može takođe da se koristi kao aparat za merenje šećera i ketona u krvi uz odgovarajuće tračice).Čitač se koristi za očitavanje rezultata i čuva 90 dana vrednosti šećera i sve beleške koje uneste vezano za hranu, insulin i aktivnosti. Ove informacije vam mogu pomoći da bolje razumete kako ove radnje utiču na vaš šećer Jednostavan je za upotrebu. Strelice trenda se pojavljuju na displeju pored vrednosti šećera koje pokazuju u datom trenutku u kom pravcu će se kretati šećer:

šećer rapidno raste (više od 0,1 mmol/L u minuti)
šećer raste (između 0,06 i 0,1 mmol/L u minuti)
šećer se menja sporo (manje od 0,06 mmol/L u minuti)
šećer pada (između 0,06 i 0,1 mmol/L u minuti)
šećer brzo pada (više od 0,1 mmol/L u minuti)

Možete da skinete softver sa www.FreeeStyleLibre.com i da na vašem kompjuteru čuvate sve vaše rezultate.

POSTAVLJANJE SENZORA

Senzor se može postaviti samo na ruku u predelu nadlaktice(treba povesti računa da se na mestu apliciranja ne nalazi mladež, ožiljak ili bilo kakvo oštećenje kože). Pre apliciranja obrisati predeo nadlaktice alkoholnom maramicom(koju dobijete uz senor). Senzor se postavlja na gornji zadnji deo ruke i nosi se 14 dana. Nije bolno i izuzetno je lako da se postavi.

Otvoriti senzor(skinuti foliju) otvoriti aplikator(odvrnuti poklopac). Aplikator ubaciti u kutijicu sa senzorom (treba poravnati oznaku na senzoru i aplikatoru, kao što možete videti na slici)

pritisnuti da se spoje(treba da se čuje „klik“). Kada podignete aplikator videćete da je senzor u aplikatoru i da se vidi iglica(senzor je tada spreman za postavljanje)

Prislonite apliaktor na željeno mesto na nadlaktici, pritisnuti poklopac aplikatora malo jače(postavljanje senzora nije bolno). Ukloniti aplikator od senzora i rukom proveriti da li dobro zalepljen.

Nakon postavljanja prislonite čitač senzoru(najdalje može biti udaljen 4 cm) da bi ga registrovao. Na displeju čitača će vam se poajviti 60 min., što znači da će nakon sat vremena senzor početi da očitava vaše vrednosti.

 

ISKUSTVA

Sanja Opačić, 33 god

Senzor je za mene fenomenalno otriće,sa dijabetesom živim već 29 godina, sve što sam do sada probala nije bilo ni blizu ovog kontinuiranog praćenje šećera na jednom ekranu. Koristim ga od oktobra 2015. Sa senzorom lakše pratim vrendnosti šećera, uočila sam greške koje sam pravila godinama sa ishranom. Bolje određujem doze insulina i moj prosečni šecer HbA1c se znatno poboljšao.
Naglasila bih da nije svaki senzor reagovao na isti način ali ono što sam primetila je da u prva 24h može doći do odstupanja u vrednostima na Libri i na aparatu za merenje šećera iz prsta. Posle toga vrednosti se skoro izjednače i odstupanja idu najviše do 1 mmol. Nikad nemojte ignorisati osećaje, ukoliko se osećate drugačije od onog što vam čitač pokazuje proverite šećer na aparatu za merenje šećera u krvi (na tračicu).U slučaju da vrednosti i dalje nastave da odstupaju možete senzor da zamenite. Zato sačuvajte originalnu kutiju i sve što dobijete u njoj, ako vam senzor nije ispravan mozete da ga vratite i oni će vam poslati novi.

Prednost Libre je u tome što možete u svakom trenutku da vidite vrednost šećera a da pri tom ne vadite krv iz prsta. Postoje strelice trenda koje pokazuju u datom trenutku u kom pravcu će se kretati šećer.

Korišćenjem aparata ne tošite ništa osim bateije koju posle dopunite punjačem kao mobilni telefon.Ima memoriju i čuva podatke 90 dana. Sve je to praćeno dijagramom i procentualno vam pokazuje kako su vam se vrednosti šećera kretale. Beleži hipoglikemije. Sam izracunava prosečni šećer odnosno HbA1c. Koji često bude identičan kao iz laboratorije.

Po mom mišljenju ima nekoliko mana:

  • Nema zvučni alarm koji bi upozoravao kada šećer se kreće ispod ili iznad željenih vrednosti
  • Ne dobijate uz aparat futrolicu koja bi zaštitila aparat
  • Odlepljuje se zbog znojenja leti
  • Ne može dobro da isprati nagle hipoglikemije

Ali sve to nije razglog da ne uzmete aparat jer njegove prednosti su mnogo veće a ove mane lako mogu da se reše i to tako što šećer treba češće očitavati. Futrolicu možete odvojeno kupiti, jer postoji žena koja šije torbice po vašoj želji.

Senzor obavezno prelepiti sa nekim flasterom (meni odgovara sensifix). Kada naglo pada šećer proveriti na tračicu.

Tehnologija zaista napreduje i olakšava nam borbu sa dijabetesom, olakšava nam da naše stanje održavamo što bolje da bi imali kvalitetan život. Ostaje nam samo da se nadamo da će u našoj zemlji biti uskoro i da će svima biti dostupan.

 

Todor Borković, 11 god.

Prva pomisao kada se Libre pojavio je bila „Zašto bockati kada možemo skenirati“ ,bez razmišljanja smo poručili set free style libre i odlučili sami testirati.

Od marta 2016.koristimo Libre,kontinuirani merač šećera u krvi. Šta to praktično znači?

Libre se sastoji od čitača i senzora.

Senzor je aplikovan na ruku ,meri nivo šećera u krvi 24 sata u intervalu od 1 minute.Podatke o merenju sprema svakih 15 minuta i čuva ih 8 sati Trajanje svakog senzora je 14 dana.

Aplikovanje senzora je veoma jednostavno,samo pratite uputstvo u slikama i veoma lako ćete postaviti senzor,gotovo  bezbolno.

Čitac (skener), koji očitava i pokazuje trenutnu vrednost šećera ,jednostavno,samo ga približimo  senzoru  i pokaže vam se brojka tj.vrednost šećera u tom trenutku.Ono što je mnogo važnije za nas su i ostali podaci koje možemo videti na čitaču.On pruža podatke prikupljene senzorom i daje grafički prikaz kretanja šećera tokom poslednjih 8 sati i pokazuje strelice koje predstavljaju brzinu i trend rasta ili pada sećera.

Čitac čuva podatke 90 dana i ima mogucnost merenja šećera pomoću tračica čime se vrši i kalibracija samog aparata.Mi još nismo nabavili tračice ,služimo se samo senzorom i čitačem.

Ono što smo testirali kada smo bili na Institutu za majku i dete jeste razlika u vrednosti  izmedju izmerenog šećera skenerom i šećera izmerenog u laboratoriji.Na institutu smo boravili nedelju dana zbog promene insulina,prelazeći na analoge,tako da smo imali dovoljno vremena i uboda testirati razliku u vrednostima.Ono sa čim smo se svi složili jeste da je razlika izueztno mala i potpuno zanemarljiva.Veću razliku smo dobijali mereći uporedo na dosadasnji m aparatima (aku check i bayer).

Sada koristimo samo Libre za doziranje Novorapida.

 

Zašto Libre?

-skeniramo bez ograničenja,koliko god puta je potrebno izmeriti sećer, pri tom dobijamo više informacija koje vidimo na grafičkom prikazu kretanja šećera u toku tog dana i njegovoj trenutnoj tendenciji,što je izuzetna stvar pri doziranju insulina.

-diskretan je,merili smo šećer i preko zimske jakne,čak smo merili  i preko staklenog zida u Institutu za majku i dete.To smo samo isprobavali na koji sve način i pod kojim uslovima može da meri,zabave i testiranja radi.

-vodootporan je-senzor je vodootporan,sa njim se može tuširati,plivati ,vežbati,Boravili smo satima u bazenu i on je bez problema posle toga očitao vrednost šećera.

-strelice koje pokazuju trend rasta ili pada sećera u  trenutku merenja  su nam od izuzetne koristi,kao i grafikon.To su i nove stvari koje nismo imali na dosadašnjim klasičnim aparatima za merenje šećera(aku check,bayer)

Ono što smo mi uočili kao manu i rešili je jednostavno jeste samolepljivi deo koji drži senzor zalepljen za kožu,nije dugotrajan,lako se skida,odlepljuje,ne drži 14 dana.

Senzor se nanosi na zadnji deo nadlaktice uz pomoć jednokratnog aplikatora .Nanošenjem se tanka sterilna,fleksibilna iglica uvlači ispod kože ,a pridržava je samolepljivi jastučić.

Odlepljivanje senzora smo rešili kupivši u apoteci kinezitape,traku koju koriste u fizikalnoj terapiji,dostupna u svim apotekama,trake su raznih boja i odlično drže senzor svih 14 dana.

Ono što još ljudi koriste pri boljoj fiksaciji senzora za kožu su znojnice,omliflex flaster(dostupan u potekama),kao i mrežice koje se stavljaju u medicinskoj praksi preko zavoja,sve je dostupno u našim apotekama.

Free style Libre se ne može  kupiti kod nas,mi ga nabavljamo u Nemačkoj,cena senzora je 60 eura.Potrebna su nam dva senzora mesečno.U početnom paketu smo dobili dva senzora,merač,punjacčza merač, to je tada kostalo 170 eura.

U drugim zemljama su cene nešto drugačije,po našim saznanjima povoljnije,no svakako se treba raspitati o tome.

Ovo naše dosadašnje  iskustvo koje želimo podeliti..Libre ima još mogućnosti kao što je aplikacija za „pametne telefone“,slanje podataka na daljinu,umrežavanje,ali to nismo još koristili i o tome ćemo onda kada ga budemo sami testirali .Do tada,naša preporuka svima za korišćenje ovog uredjaja jer zašto bockati kada možemo skenirati?

 

Bojana Marković, 38 god

Imala sam priliku da koristim senzora Enlite koji se koristi uz insulinsku pumpu, ubrzo posle toga sam dobila lepo iznenađenje za rođendan a to je bio senzor Libre (skakala sam od sreće :).

Noseći senzor 14 dana nisam imala jake hipoglikemije kojima sam sklona. Uz nju sam uspela da odredim odgovarajuće bazale za zimski period. Takođe, imala sam uvid kako se kreću šećeri nakon uzimanja obroka ili nekih omiljenih poslastica (moca kafe, sladoleda, čokoladnih pralina….)

Noseći senzor osećala sam se mnogo opuštenije i lagodnije. Vozač sam i mnogo mi je lakše i jednostavnije da pre vožnje senzorom za tren proverim šećer.

Moja topla preporuka za svakog, ukoliko ste u mogućnosti barem da probate Libre

Posle ovog lepog iskustva krenula sam da skupljam novac da sebi  obezbedim barem povremeno korišćenje Libre 🙂