Dijabetes kod žena

Žene i dijabetes: često postavljana pitanja

  • August 28, 2012
  • 5 min read

1. Koje su poslledice korišćenja kontraceptivnih pilula?

Kontraceptivne pilule mogu dovesti do povećanja vrednosti šećera u krvi. Koristeći ih duže od godinu ili dve dana može dovesti do povećanja rizika nastanka komplikacija. Na primer, ako imate visok krvni pritisak dok pijete pilule, povećavate šansu da se jave  komplikacije očiju ili bubrega.

2. Da li će menopauza uticati na regulaciju mog dijabetesa?

Da. Promene u nivou i ravnoteži hormona mogu dovesti do pogoršanja regulacije nivoa šećera u krvi. Žene koje imaju dijabetes su takođe u riziku da pre vremena stupe u menopauzu, kao i da razviju kardiovaskularne bolesti.

3. Postoje li lekovi koji se koriste za lečenje dijabetesa, a koji kod žena stvaraju veće neželjene efekte?

Da, oralni lekovi koji su klasifikovani kao tiazolidindioni (TZD) mogu prouzrokovati ovulaciju kod žena koje je nemaju i kod onih koje nisu prošle menopauzu da ponovo ovuliraju, omogućavajući im na taj način da zatrudne. Takođe, oralni kontraceptivi mogu biti manje efikasni ako uzimate ovaj lek.

4. Koje bi trebalo da budu vrednosti šećera u krvi kod trudnica?

Vrednosti šećera u krvi bi trebale da budu sledeće:

našte: od 3,3- 5,0 mmol/L (iz krvi); od 3,8- 5,8 mmol/L (iz plazme)

pre jela: od 3,3- 5,8 mmol/L (iz krvi); od 3,8- 6,7 mmol/L (iz plazme)

1h posle jela: od 5,5- 6,6 mmol/L (iz krvi); od 6,4- 7,7 mmol/L (iz plazme)

od 02- 06h ujutru: od 3,3- 6,7 mmol/L (iz krvi); od 3,8- 7,7 mmol/L (iz plazme).

5. Da li postoji neki vremenski period na koji bi žene sa dijabetesom trebale da obavljaju ginekološke preglede?

Preglede treba vršiti redovno, da bi se uverili da dijjabetes ne  utiče na reproduktivne organe. Vaš lekar će odrediti koliko često biste trebali da ga posećujete u zavisnosti od vašeg zdravstvenog stanja.

6. Da li žene sa dijjabetesom mogu da doje svoje bebe?

Osim ako vam vaš lekar ne savetuje drugačije, odgovor je da. Majčino  mleko obezbeđuje najbolju ishranu za bebe i dojenje se preporučuje svim majkama, kako onim sa postojećim, tako i onim sa gestacijskim dijabetesom.

7. Imala sam dijabetes i pre nego što sam ostala trudna. Koliko bi sada u trudnoći puta trebala da merim šećer?

Većina zdravstvenih radnika preporučuje da žena u trudnoći sa već postojećim dijabetesom (i tip 1 i tip 2) provera nivo šećera u krvi do 8 puta dnevno. U zavisnosti od vaših obaveza tokom dana, šećer bi trebao da se proverava uglavnom pre svakog obroka, 1 ili 2 sata posle svakog obroka, pre spavanja i povremeno oko 2-3h ujutru.

8. Imala sam gestacijski dijabetes. Koliko bi trebalo da prođe posle porođaja pa da proverim nivo šećera?

Oko 6- 8 nedelja nakon porođaja. Kao i kod 90% žena sa gestacijskim dijabetesom i vaš nivo šećera će se vratiti u normalu odmah nakon porođaja. Međutim, i dalje će postojati rizik nastanka dijabetesa tip 2. U stvari, ranije studije su pokazale da žene koje su imale gestacijski tip dijabetesa su u riziku (do 60%) za nastanak tip 2 dijabetesa u sledećih 10 do 20 godina.

9. Koje su prednosti od terapije zamene hormona?

Terapija zamene hormona se koristi kao zamena za estrogen izgubljen kao posledica menopauze. TZH olakšava simptome postmenopauze, kao što su suvoća vagine i talasi toplote, a sprečava i osteoporozu.

10. Koji su rizici terapije zamene hormona?

Postoje povećani rizici nastanka raka dojke i raka grlića materice dok se koristi estrogen. Međutim, kada se estrogen i progesteron uzimaju zajedno i u odgovarajućim dozama, rizik od raka materice ili endometrijuma je smanjen.

11. Da li je ženi dozvoljeno da pije alkohol i ukoliko jeste u kojoj količini?

Preporuke ADA (American Diabetes Association) su da se pije jedno piće dnevno. Jedno piće podrazumeva: 0,3l piva, 1 čaša vina, 1 mala čašica alkohola i 0,3l hladnog vina.

12. Koliki bi trebalo da bude dnevni unos holesterola?

Holesterol u ishrani bi trebalo da bude manji od 200 mg dnevno. LDL (loš holesterol) ispod 100 mg/dL, HDL (dobar holesterol) iznad 55 mg/dL i trigliceridi ispod 150 mg/dL.

13. Koji je najčešći uzrok seksualnih problema kod žena koje imaju dijabetes?

Čest problem kod žena je nedostatak libida koji se javlja zbog nedostatka hormona estrogena ili problema sa tiroidnom žlezdom (koji mogu da utiču i na muškarce), ili zbog bolnih seksualnih odnosa uzrokovanih različitim vaginalnim problemima i nedostatkom lubrikacije.

14. Hoće li moja deca naslediti dijabetes od mene?

To sve zavisi od faktora rizika, koji uključuje:

  • bez dijabetesa u porodici- 11% verovatnoća nastanka DM 2 do 70. godine i 1% verovatnoća nastanka DM 1 do 50. godine života
  • jedan roditelj sa DM 1- verovatnoća je 6% da dete dobije DM 1 (ako otac ima DM 1)
  • 4% je verovatnoća da dobije DM 1 (majka ima dijabetes i imala je manje od 25 godina kada je dete rođeno),
  • 1% je verovatnoća od DM 1 (majka ima dijabetes i imala je više od 25 godina kada se dete rodilo).

*Rizik se udvostručuje ako je roditelju dijagnostikovan dijabetes do 11 godine.

Ako je roditelju dijagnostikovan DM 2 pre njegove 50. godine- verovatnoća nastanka DM 2 je 14%. Ako oba roditelja imaju DM 2 (najveći rizik)- verovatnoća nastanka DM 2 je 45%.

15. Kolika bi vrednost Hba1c trebala da bude tokom trudnoće?

Hemoglobin A1C je test iz krvi koji može da predvidi prosečan nivo šećera prethnodnih 8- 12 nedelja. Ljudi koji nemaju dijabetes obično imaju hba1c manji od 6%, mada to obično padne na manje od 5% tokom trudnoće. Žene u trudnoći trebaju da teže “normalnom” nivou hba1c, kako pre, tako i za vreme trudnoće.