Vesti

Obaveštenje u vezi sa epidemijom COVID-19

  • April 9, 2020
  • 5 min read
Obaveštenje u vezi sa epidemijom COVID-19

Dragi “slatkiši” i roditelji malih slatkiša,

 

Obaveštavamo vas da su svi pregledi i kontrole otkazane u svim bolnicama na teritoriji Srbije dok traje vanredno stanje zbog pandemije Covid19.
Što se tiče dečijih klinika, primaju se samo hitni slučajevi, ukoliko imate neko pitanje i nedoumice možete ih kontaktitati na brojeve koje ste koristili i do sad.
Isto važi i za odrasle koji se leče u bolnicama, primaju se samo hitno slučajevi preko Urgetnog centra.
Kada se stabilizuje situacija i prođe vanredno stanje, javiće te se vašem endikrinologu i dogovoriti kontrolne preglede.
Kao što smo vas juče obavestili, ne trebate da se brinete, kontaktirali smo sva tri predstavništva za insuline u Srbiji, kao i distributere za tračice za merenje nivoa šećera u krvi, tako da svih insulina i medicinskih pomagala ima dovoljno i da će se snabdevanje u narednim meseci nesmetano obavljati. Takođe imali smo dosta upita za lek Glucophage XR1000, predstavništvo nam je uputilo odgovor da je lek u tranzitu i da će snabdevanje biti normalno.Što se tiče zaposlenih koji nailaze na ne razumevanje od strane poslodavaca, Plavi krug je pokušao da stupi u kontakt sa Ministartvom za rad, kako nismo dobili nikakav odgovor, uputili smo molbu Privrednoj komori Srbije da izdaju mere poslodavcima koji ne poštuju naredbe koje donela Vlada republike Srbije. Odgovor je da nije njihova nadležnost.
Danas smo uputili molbu predsedniku, premijerki Vlade RS I ministru zdravlja da preduzmu sve mere zaštite zaposlenih koji žive sa dijabetesom, jer moramo da budemo tretirani sa najvišom dozom opreza i da je nepohodno da im se pruži neophodna zdravstvena i socijalna pomoć u ovim trenucima, kada dobijemo odgovor obavestićemo vas.
Predsednik Vlade Republike Srbije A.V. je na konferenciji za novinare(17.03.) objavio novu meru tokom vanrednog stanja, da majke dece do 12 godina imaju pravo da ostanu kod kuće sa decom i ne idu na posao.

ZDRAVSTVENA KNJIŽICA I BOLOVANJE

Ukoliko vam je istekla zdravstvena knjižica ne treba da brinete. Zbog vanrednog stanja sva osigurana lica Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje mogu da koriste kompletnu zdravstvenu zaštitu u zdravstvenim ustanovama primarnog, sekundarnog i tercijalnog nivoa zdravstvene zaštite i na osnovu neoverene zdravstvene knjižice.
Takođe, ukoliko je osigurano lice nalazi na bolovanju koje je utvrdila lekarska komisija i osiguranicima upućenim od strane izabranog lekara na lekarsku komisiju za produženje bolovanja, biće automatski produženo bolovanje za 30 dana bez izlaska na lekasrku komisiju.

Na sajtu RFZO-a se nalaze brojevi telefona filijala Fonda po gradovima na koje možete dobiti informacije ukoliko imate neke nedoumice.

https://www.rfzo.rs/index.php/vesti/1056-obav2020

RECEPTI ZA MEDICINSKA POMAGALA I TERAPIJU

Ukoliko treba da podignete medicinska pomagala(test tračice za merenje šećera u krv, potrošni materijal za insulinsku pumpu…) možete pozvati vaš Dom zdravlja i reći vašem izabranom lekaru da vam napiše elektronski recept za vaše redovno sledovanje, nakon toga možete otići u apoteku da ih podignete.
Što se tiče redovne terapije koju podižete jednom mesećno(neki na 2 meseca), možete proveriti sa izabranim lekarom ili u samoj apoteci da li vam je produžen elektronski recept i podići mesečnu terapiju.

WEB KONFERENCIJA – FORUM PACIJENATA SRBIJE

Ako niste bili u prilici da pratite uživo web konferenciju “Tu smo”, možete je sad odslušati.

Na konferenciji su govorili naši doktori (epidemiolog, psiholog, onkolozi, endokrinolog, kardiolog, ginekolog, plumolog, neurolog i gastrolog) o preporukama za pacijente, pružali različite savete i informacije kako se ponašati i šta raditi za vreme vanrednog stanja koja je izazvala korona virusa Covid19.

Na 4 satu možete ćuti preporuke, instrukcije o dijabetesu o kojima je govorila Prof.dr Katarina Lalić endokrinolog na KCS.
Objašnjenje za poslodavce i zaposlene, koja su prava i obaveze u toku vanrednog stanja.
Na linku se nalazi e-mail i broj telefona na koji se možete obratiti ukoliko smatrate da vam jе povrеđеno pravo iz radnog odnosa i po osnovu rada.
Preporuke lekara i med.sestara edokrinolškog odeljenja UDK Tiršova, za decu sa dijabetesom i potencijalnom infekcijom izazvanom Covid19 virusom.

Republička stručna komisija za prevenciju i kontrolu šećerne bolesti Ministarstva zdravlja RS, Udruženje za dijabetes Srbije i Dijabetološki savez Srbije su sastavili dva zvanična dokumenta, vodič za osobe sa dijabetesom i Preporuke za tretman dijabetesa ukoliko dođe do infekcije. Oba dokumenta kreirana su prema uzoru na vodiče i preporuke Internacionalne dijabetes federacije Evropa (IDFE) koju možete preuzeti na ovom linku. http://www.diabeta.net/2020/informacije-i-pravila-tokom-bolesti-za-obolele-od-dijabetesa-u-epidemiji-korona-virusa?fbclid=IwAR139E1Z5z35bcUV2fo4czPn7Jfq28zkM7Aa-Kdo8QzGcM0Q50tXF4pqryo

Mi vas još jednom molimo da vodite računa o sebi i svojim bližnjima, da se pridržavate svih saveta prevencije za Covid19 virus, uzimate redovnu terapiju, merite šećer, imate redovne obroke, unosite dovoljno vode i sprovodite fizičku aktivnost u kućnim uslovima.