Novosti Uncategorized Vesti Zanimljivosti

Dijabetes na klizanju

  • January 22, 2023
  • 2 min read
Dijabetes na klizanju

Do sada smo, nadamo se, svi naučili da sport i dijabetes i te kako idu zajedno u istoj rečenici. Fizička aktivnost uvek je poželjna i benefita je mnogo, a sa dijabetesom u treniranju ne postoje granice. 

Naša aktivistkinja Marija podelila je iskustvo treniranja umetničkog klizanja sa dijabetesom.

Moje ime je Marija Ožegović, imam 18 godina i idem u Treću beogradsku gimnaziju. Celog života se bavim folklorom, pevanjem i takvom vrstom umetnosti, a pre dve godine sam odlučila da cu svim svojim aktivnostima i umetničkoj strani pridodati jedan veoma zanimljiv zimski sport – krenula sam da treniram umetničko klizanje! 

Svoje prve umetničke korake na ledu načinila sam u Klizačkom klubu Olimpik u hali Pionir. Tokom godinu dana aktivnog treniranja, susrela sam se kako sa hipoglikemijama, tako i sa hiperglikemijama na ledu. U većini slučajeva sam doručkovala nakon treninga jer je počinjao oko 7 ujutru, međutim to mi uglavnom nije predstavljalo problem. Obično bih proveravala nivo šećera u krvi pre i nakon treninga, a ponekad bih i u toku treninga bacila pogled na pumpicu kako bih bila sigurna da je sve u redu. Uz dobru korekciju bazala na insulinskoj pumpi odrzavala sam šećere u normali. Hipoglikemije sam imala retko, najčešće posle treninga i tada bih uzimala sok ili neki drugi izvor prostih šećera. Pumpu sam nosila u torbici oko struka pa insulinu nije bilo mnogo hladno iako je u hali temperatura veoma niska.

 S obzirom na to da sam kao starija krenula da treniram klizanje koje devojke obično počinju u mlađim uzrastima, veoma sam se dobro uklopila i time razbila predrasude da pokreti umetničkog klizanja mogu da se nauče samo dok smo mlađi.

izvor: Unsplash

Naposletku, smatram da mi je ovaj sport doneo samo lepe uspomene. Kao takav je veoma zahtevan i, kao i ostali, imala sam veliki strah od pada. Što se tice odnosa trenera prema mom dijabetesu, bilo je upravo onako kako i treba – nimalo se nisam razlikovala od drugih i dijabetes mi nije predstavljao problem. Zahvalna sam divnim trenerima na svemu sto su me naučili i preporučila bih svima koji vole zimu, led i umetnost da se slobodno priključe i osete lepotu ovog sporta! ❄️