Blog Intervju Plavi Kružić Vesti Zanimljivosti

#Blog: Moj trkački cilj je Plavi krug oko Ade maraton – Pavlova priča

  • November 7, 2023
  • 3 min read
#Blog: Moj trkački cilj je Plavi krug oko Ade maraton – Pavlova priča

Dvanaesti po redu maraton Plavi krug oko Ade održaće se 12. 11. 2023. na Adi Ciganliji. U to ime, odlučili smo da uradimo intervju sa Pavlom Ilićem, našim mladim članom koji će u nedelju 12. 11. istrčati svoj prvi maraton!

Sa njim smo popričali o tome kako je počeo da trči, regulaciji dijabetesa tokom treninga, svom trkačkom cilju i porukama koje bi želeo da uputi mladima sa dijabetesom koji se još nisu odvažili da trče ili se bave nekim sportom.

Za one koji te ne poznaju, kako bi se predstavio?

Imam 16 godina i idem u Računarsku gimnaziju. Već deset godina sam deo Plavog kruga. Pored toga, aktivno se bavim trčanjem, veslanjem, i vožnjom bicikla. Dijabetes imam od šeste godine, a regulišem ga insulinskom pumpom i senzorom za merenje šećera. Što se tiče ishrane, trudim se da je tempiram u odnosu na treninge i ostale fizičke aktivnosti. 

Kada si i zašto krenuo da trčiš?

Počeo sam da trčim dok sam trenirao veslanje, jer smo često trčali kao deo treninga. Tada sam primetio da mi trčanje ide veoma dobro, pa sam postepeno počeo da povećavam razdaljine sa krajnjim ciljem učešća na maratonu.

Kako izgledaju treninzi i kako regulišeš šećer tokom treninga?

Obično idem na trening uveče, kada su temperature niže, gužve manje, a i obično tada imam dovoljno vremena. Pre treninga se potrudim da mi nivo šećera u krvi bude između 10-12, ali to zavisi i od toga kako se osećam tog dana. Uvek nosim kesicu šećera ili meda sa sobom na trening (one kesice iz kafića i restorana), kako bih mogao brzo da reagujem ako mi sečer padne ispod 5-6. Ako sam otišao na neko duže trčanje ili teži trening, onda na svakih 20-30 minuta uzmem po malo onoga što sam poneo kako bi održao sećer u granicama sve vreme.

Da li imaš neki trkački cilj? 

Moj trkački cilj je da iskoristim svoj dijabetes kao inspiraciju i dokažem prvenstveno sebi a i ostalima, bili oni osobe sa dijabetesom ili ne, da dijabetes ne predstavlja prepreku za postizanje sportskih ciljeva, ili makar aktivan zivot. Istrčavši svoj prvi maraton oko Ade, želim da pokažem da dijabetes nije ograničenje, niti fizički niti mentalno, već samo stanje s kojim se mi suočavamo. Želim da motivišem druge da ne dozvole da ih dijabetes demotiviše, već da ga iskoriste kao snagu za postizanje svojih ciljeva.

Da li imaš neki savet koji bi želeo da podeliš mladim ljudima sa dijabetesom? 

U početku je dijabetes bio ozbiljan izazov za mene i moju porodicu jer smo ga nesvesno doživljavali kao problem ili prepreku. Kada smo samo promenili pristup, prihvatili da je to deo svakodnevnog života, stvari su postale mnogo lakše. Mogao sam fokus da usmerim i na druge stvari u životu. Dijabetes je postao deo moje dnevne rutine, kao na primer pranje zuba.

Dođite u nedelju, 12.11. na Adu Ciglanliju na 12. maraton i trku podrške Plavi krug oko Ade i pridružite nam se u navijanju za Pavla!