Intervju News Novosti O dijabetesu O dijabetesu Plavi Kružić Vesti Zanimljivosti

Priručnik o bavljenju sportom za decu sa dijabetesom – Sports&Diabetes

  • March 20, 2023
  • 3 min read
Priručnik o bavljenju sportom za decu sa dijabetesom – Sports&Diabetes

U petak 17.3.2023. godine na našem Instagram profilu održali smo Instagram Live u kojem je gošća bila Ines Jakopanec, ko-kreatorka projekta Sports&Diabetes koji je finansijski podržan od strane Erasmus+ Sport fonda. Teme razgovora bile su vezane za samu ideju o projektu, njegov tok i probleme, način na koji su u projektu učestvovala udruženja za dijabetes, ulogu kampa za decu sa tip 1 dijabetesom koja se bave sportom u Splitu u novembru 2022. godine kao i finalni produkt projekta – priručnik za sport i dijabetes. Ceo Instagram LIVE moguće je pogledati na YouTube kanalu Plavog kruga.

Ines Jakopanec je inače aktivistkinja na polju dijabetesa i sporta, bivša sportistkinja iz Zagreba i članica Zagrebačkog dijabetičkog društva i HAŠK Mladost, kao i svetski mladi lider u dijabetesu pri Međunarodnoj dijabetes Federaciji (IDF).

Projekat Sports&Diabetes obuhvata temu sporta i dijabetesa kako kod dece, tako i kod mladih, roditelja i trenera. Projekat je trajao od početka 2020. godine, a završio se krajem 2022. godine. Glavni cilj projekta, koji inače dolazi od sportskih klubova, a ne udruženja osoba sa dijabetesom, jeste socijalna inkluzija i jednake šanse u sportu za decu sa dijabetesom, kroz, između ostalog, edukaciju trenera. U projektu su učestvovali klubovi: HAŠK Mladost, Olimpijakos, Bajer Leverkuzen, Lacio i Viner Sport klub, kao i Međunarodna dijabetes Federacija.

Finalni produkt projekta jesu besplatni priručnici koji dolaze u nekoliko verzija i, iako je prvobitno planirano da postoje na pet jezika, biće prevedeni, ličnim angažmanom aktivista iz mnogih zemalja – na čak 27 (za sada).

Na samom sajtu projekta stoji da: “Mnogi mladi ljudi koji žive sa dijabetesom nisu svesni uloge fizičke aktivnosti u terapiji dijabetesa i često su, zbog nedostatka znanja nastavnika, trenera, pa čak i roditelja, isključeni iz bavljenja sportom. Iako postoje neke publikacije na ovu temu, one su uglavnom naučne, namenjene zdravstvenim radnicima i nisu lako dostupne i razumljive široj javnosti.” Zbog ovog problema je projekat i nastao.

Priručnik doprinosi otklanjanju stigme da se dete ili mlada osoba ne može baviti sportom ako ima dijabetes, i služi kao “korak po korak” alat za sve koji su zainteresovani za temu dijabetesa i bavljenja različitim vrstama fizičke aktivnost.  Na priručniku su radili medicinski i sportski stručnjaci, pacijenti eksperti na polju dijabetesa, kao i deca i roditelji dece sa dijabetesom iz 5 zemalja učesnica, koji su priručnike testirali tokom toka projekta.

Priručnik za decu je u formi stripa i lako je čitljiv zbog jednostavnog jezika. Ovaj priručnik je takođe i interaktivan i ličan – dete uz pomoć roditelja ili staratelja samo unosi informacije o sportu kojim se bavi i načinu na koji njegov dijabetes reaguje na dati sport, a tu su i smernice o tome šta treba uraditi u konkretnim situacijama.

Priručnik na srpskom jeziku pod naslovom “Супер Д се бави спортом”, na čijem prevodu su radili aktivisti Plavog kruga Marija Dimitrijević, Uroš Đerić i Jelisaveta Fotić, moguće je preuzeti ovde.

Za više informacija o celom projektu posetite sajt sportsanddiabetes.eu 

Zahvaljujemo se Ines na gostovanju i razgovoru i nadamo se da će priručnik koristiti mnogima!