Ishrana Uncategorized Vesti Zanimljivosti

Svetski dan barmena – karta sezonskih pića barmena s dijabetesom

  • February 24, 2023
  • 5 min read
Svetski dan barmena – karta sezonskih pića barmena s dijabetesom

Iako ova zima u Srbiji nije baš tipična i jedva da smo videli sneg, bilo je i biće još hladnih dana. Hladnim danima je najlepše sesti sa ljudima koje volimo u kafić ili restoran i ugrejati se zimskim toplim napicima. 

Sa našim aktivistom Aleksandrom, koji već nekoliko godina radi kao barmen u lancu poznatih beogradskih restorana, popričali smo, između ostalog, o njegovom poslu, sezonskim pićima koja se u ovom periodu najviše naručuju, od čega se ona sastoje, kako za njih možemo računati ugljene hidrate i još ponešto.

Kako si krenuo da se baviš ovom profesijom, šta te je privuklo?

Za razliku od mnogih kojima u okviru ugostiteljstva profesija barmena nije bila prvi posao, već je to bilo konobarisanje, ja sam uspeo da se zaposlim kao barmen dok sam još išao u srednju školu. Ta prva godina je bila teška jer je trebalo da uskladim posao i školu, ali mi se ukazala prilika da naučim nešto novo i ubrzo sam svoj posao zavoleo. Sviđa mi se što je to elegantna profesija. Ovaj posao mi je ušao u krv i osećam se kao da ga već dugo radim, pa mi je teško da zamislim sebe u nekoj drugoj profesiji.

Kako kontrolišeš dijabetes tokom radnog vremena?

Najteži deo posla mi nije da napravim neko komplikovano piće, već da vodim računa o dijabetesu i prepoznam hipoglikemiju. Ipak, imam potpunu podršku i razumevanje od strane kolega i nadređenih. Odmah su prihvatili dijabetes i to da nekada moram na kratko da nešto pojedem ili popijem. 

Šta smatraš da gosti najviše naručuju od pića u zimskom periodu i da li bi mogao da podeliš sa nama kako se ta pića prave i koliko imaju ugljenih hidrata?

Ljudi naravno najviše piju kafu. To su espreso, kapućino, amerikano, nes kafa, late i domaća. Kafa uopšteno nema ugljene hidrate – pa tako ako se naruči espreso, amerikano ili domaća kafa, ne moramo da brinemo jer one imaju najviše 1 g UH. 

U kapućino, late i nes kafu se dodaje mleko pa tako late ima oko 6 g UH, a kapućino oko 12 g UH. Ako dodamo šlag u neku kafu, 2 kašičice šlaga imaju oko 6 g UH. 

Naravno, svako od nas drugačije reaguje na mnoge namirnice pa tako i na napitke od kafe. Iako kafa uopšteno ima malo ugljenih hidrata ako u nju ne dodajemo mleko ili sirup i šlag, tokom ispijanja kafe možemo da dehidriramo, zbog čega šećer u krvi raste. Zato je važno da uz kafu uvek pijemo i čašu vode.

Kada pomislimo na zimu, mnogima na pamet padnu topli alkoholni i bezalkoholni napici. Kako pravite kuvano vino i šta još gosti najčešće piju u ovom periodu?

Mi kuvano vino ne pravimo na času nego na veću količinu, nekoliko litara. Od sastojaka mešamo suvo crveno vino, beli šećer, seckanu narandžu i seckanu jabuku, sok od jabuke, kao i cimet i karanfilić, i ostale začine. Kada tu veću količinu podelimo na čaše od 200 ml dobijemo 22 g UH po čaši.

Pravimo i kuvanu rakiju, ona je baš bila popularna u decembru i januaru. Rakija uopšteno nema ugljene hidrate, ali opet tu treba da pazimo na šećer jer pića sa visokim procentom alkohola naglo spuštaju šećer u krvi.

Domaći sajder takođe pravimo na veću količinu – tu stavljamo kašasti i običan sok od jabuke, cimet, beli šećer i ceđenu narandžu. On ima 15 g UH na 200 ml.

Šta ti kao barmen najviše voliš da piješ a šta da praviš za goste? 

Meni je teško da izaberem jedan napitak koji najviše volim da pijem, volim da probam sve, ali baš najviše uživam kada sebe nagradim burbonom, iako to svakako pijem retko. Burbon je specifičan jer se oseća ukus bureta u kojem stoji. On ima visok procenat alkohola i nema ugljene hidrate, što ga naravno čini mačem sa dve oštrice – iako ne moramo da damo insulin, postoji verovatnoća da će nam pasti šećer. 

Za goste volim da pravim kafe i koktele. Najviše volim da pravim kapućino jer mi svi govore da mnogo lepo crtam i pravim ukrase od pene, poslovođe su čak htele da me pošalju na kurs za baristu ali nisam hteo da idem jer ne želim da se bavim samo kafama a i već imam dosta znanja o kafi i njenoj istoriji. 

Za kraj, da li bi čitaocima preporučio neko određeno piće?

Za hladno vreme bih ujutru najviše preporučio kafe ili čajeve, a uveče, iako je hladno vreme, i uz koktel može da se ugreje. Za one koji vole jače i gorčije koktele bih preporučio Old Fashioned, a za one koji vole slađe Daiquiri sa jagodom. Old Fashioned ima oko 4 g šećera i oko 5 g UH, jer se dobija mala količina (¼ čaše), dok Daiquiri ima oko 22 g UH jer sadrži više šećera.

Napominjemo: Različite vrste alkohola mogu drugačije da utiču na telo i glikemiju. Iako alkohol sam po sebi snižava šećer u krvi, veliki broj pića sadrži ugljene hidrate koji povećavaju nivo šećera u krvi.

Jaka alkoholna pića koja sadrže 0 g UH ne bi trebalo uzimati u velikoj količini jer podstiču nagli pad šećera u krvi. To ne znači da je alkohol osobama sa dijabetesom zabranjen, već da je, kao i za većinu namirnica, potrebno naučiti kako deluju na naš organizam, kako bismo izbegli epizodu hipo ili hiperglikemije!