O dijabetesu Vesti

Letovanje sa dijabetesom

  • July 22, 2023
  • 2 min read
Letovanje sa dijabetesom

Kako nam je stiglo leto, želimo da vas podsetimo da povedete računa o sebi i vašem dijabetesu!


Ukoliko krećete na put potrebno je da sa sobom ponesete:
– Poslednji izveštaj endokrinologa na kome su navedene vaše terapije i doze lekova koje koristite.
– Dovoljnu količinu lekova za period na koji putujete (možete poneti i malo više u slučaju da produžite odmor ili izgubite/zaboravite negde terapiju).
– Ukoliko koristite senzore za kontinuirano merenje šećera na put ponesite dovoljno zamenskih senzora za vreme trajanja putovanja, a poželjno je da preko senzora prelepite pojačanje flastera da se u vodi ne bi olako odlepili.


Celu listu za pakovanje koju možete preuzeti nalazi se OVDE

Ukoliko putujete avionom, vašu terapiju OBAVEZNO stavite u ručni prtljag. Regulative za unošenje tečnosti i lekove u avion možete pročitati na sajtu avio kompanije sa kojom putujete. Za putovanje u inostranstvo poželjno je da uplatite zdravstveno putno osiguranje pri nekoj od osiguravajućih kuća.

Brinite o skladištenju insulina van smeštaja: možete koristiti rashladne torbice za insulinske penove, dok insulinsku pumpu ne treba izlagati direktnom suncu.

Pre svakog ulaska u vodu ili ukoliko idete na planinarenje ili se bavite nekom drugom fizičkom aktivnošću obavezno izmerite nivo šećera u krvi (u slučaju da je niži šećer znate šta vam je činiti, popite sok ili uzmite glukozni gel ili dekstrozu).

Ne preskačite obroke, uzimanje terapije, proveru šećera i trudite se da prijete dovoljno vode, kako ne biste dehidrirali tokom vrelih dana.

I naravno ako boravite ceo dan napolju na suncu, nanesite neki zaštitni faktor kako ne biste izgoreli!